Buyer Persona’s: zo bepaal jij jouw doelgroep (+ template)

Om je doelgroep te bereiken met effectieve marketingcampagnes maken wij gebruik van Buyer Persona’s. Door jouw doelgroep specifiek in kaart te brengen en hierbij de doelen, waarden, uitdagingen, pijnpunten, bezwaren & de rol in het aankoopproces inzichtelijk te maken, ben jij in staat om gerichter en daarmee effectievere marketing te bedrijven. Een samenvatting hiervan noemen we de buyer persona.

Wat is een buyer persona?

Een buyer persona is een profiel van een klant. Door middel van een buyer persona maak je inzichtelijk wie jouw klant is en waarom zij bepaalde beslissingen nemen, in jouw marketing en sales kun jij hier vervolgens op inspelen. Je kruipt eigenlijk in de huid van een ideale klant en beantwoord onder andere deze vragen:

  • Wie is je klant?
  • Welke doelen heeft deze klant?
  • Wat zijn de pijnpunten en uitdagingen van een klant?
  • Met welke bezwaren loopt jouw klant rond?
  • Wat is de rol binnen het aankoopproces van deze klant?

Door het inzichtelijk maken van een buyer persona, leer je meer over jouw klant. Deze informatie gebruik je vervolgens in het ontwikkelen van jouw marketing funnel, sales funnel en advertentieteksten. Je maakt namelijk de mogelijke vragen en bezwaren inzichtelijk waar je op inspeelt in jouw marketing.

Het resultaat? Je begrijpt hoe jouw doelgroep haar keuzes maakt en welke afhankelijkheden zij hebben. Je leert jouw klant beter kennen waardoor je kunt inspelen op de belevingswereld van jouw klant.

Waar gebruik je de buyer persona voor?

Zo gebruik je jouw inzichten voor bijvoorbeeld jouw:

  • Content Marketing Strategie
    Door jouw doelgroep te kennen weet je waar jouw doelgroep naar op zoek is. Hier schrijf je jouw blogartikelen over, ontwikkel je jouw videostrategie, neem je jouw podcasts over op, of ontwikkel je een weggever zoals een ebook of whitepaper om meer bezoekers te krijgen en te converteren naar een warme lead.
  • Advertentiestrategie
    Waar in het aankoopproces bevind jouw klant zich? Welke advertenties en welk platform past hier het beste bij. Zo kun je adverteren op Facebook, Instagram, Google, Pinterest of YouTube.
  • Copywriting
    Je speelt in op de pijnpunten, verlangens en bezwaren van een klant, zo schrijf je krachtige marketingteksten waarin jouw klant zich helemaal kan vinden. Hierdoor ervaart jouw klant, jouw teksten alsof deze speciaal voor haar geschreven is. De juiste content, op het juiste moment.
  • E-mailmarketing
    Gebruik het template om jouw open ratio en conversie ratio sterk te verbeteren door in te spelen op de uitdagingen waar jouw doelgroep tegen aanloopt. Of segmenteer jouw marketing funnels voor een nog betere en persoonlijkere ervaring.
  • Productontwikkeling
    Nu je weet waar jouw klant naar op zoek is, ontwikkel je makkelijker producten waar jouw klant op zit te wachten. Je speelt in op de behoefte van een klant.

Hoe maak je een buyer persona? (+ template)

Om je op weg te helpen bij het maken van een goede buyer persona hebben wij een template gecreëerd.  Dit template kun je als digitaal exemplaar opslaan of afdrukken en zelf invullen. Gebruik dit template vervolgens om jouw marketing vorm te geven. Vul het template niet zomaar in. Denk er eens goed overna, nog belangrijker: bedenk hoe jij de fases uit de buyer persona kunt gebruiken binnen jouw marketingstrategie!

Een bedrijf kan meerdere doelgroepen hebben. Probeer niet alle informatie in één template in te vullen. Je mag gerust 3 á 4 verschillende templates gebruiken. Je kunt iedere persona zien als één persoon. Zo kun je ook een foto en naam toevoegen aan een persona. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de laatste 4 klanten, die je hebt geholpen, waarbij je een duidelijk verschil in het type klant aanwezig was.

Buyers Persona

In dit voorbeeld gebruiken we ‘Patricia’. Patricia is een vrouw van 42 jaar, alleenstaand, woonachtig in Amsterdam, heeft haar eigen bedrijf als freelance tekstschrijver met een inkomen van 45.000 euro per jaar en komt uit bij Traffic Leaders B.V. om haar online marketing uit te besteden.

Doelen en Waarden

Laten we allereerst eens kijken naar de doelen en de waarden van jouw doelgroep. Als startend ondernemer wil Patricia vooral bezig zijn met haar werk en niet met de rompslomp erom heen. Haar doelen?

  1. Bedrijfsgroei
    Patricia kan nog wel wat extra klanten gebruiken, ze wilt haar bedrijf laten groeien.
  2. Team bouwen
    Uiteindelijk wil Patricia werken met een mooi team van tekstschrijvers. Zelf wil ze minder in de uitvoering bezig zijn en meer de leider zijn in haar bedrijf. Hiervoor heeft ze de zekerheid nodig dat ze voldoende klanten krijgt en kan behouden.
  3. Retentie van een klant verhogen
    Veel klanten komen bij Patricia terecht met een eenmalige opdracht. Geen fijne manier om je bedrijf te bouwen. Ze wilt meer terugkerende klanten en zekerheid in haar bedrijf.

Daarnaast vindt Patricia het belangrijk om uitstekende dienstverlening te leveren aan haar klanten, dit is ook te zien in de waarden die zij heeft. Patricia vindt het belangrijk om:

  1. De lange termijn effecten van content marketing duidelijk te maken.
  2. Patricia is pas tevreden wanneer haar klant dit ook is.
  3. Alleen te werken met klanten die haar energie geven.
  4. Een persoonlijke connectie te hebben met haar klanten.

Bij het bepalen van de doelen en waarden beperk je je tot hetgeen dat relevant is voor jouw product of dienst. Deze informatie helpt je om jouw verkoopgesprek beter in te steken, je marketing af te stemmen op de klant en de juiste producten aan te bieden.

Zo weten we dat Patricia veel eenmalige klanten heeft. Een casestudy over het krijgen van meer terugkerende klanten als dienstverlener kan een krachtige lead magnet zijn om een connectie te maken met Patrica.

Uitdagingen en Pijnpunten

De volgende stap is om na te denken over de uitdagingen en de pijnpunten van de klant. Zoals je al hebt kunnen zien heeft Patricia een uitdaging met het bouwen van een schaalbaar bedrijf met een team. Ze is op zoek naar nieuwe klanten, die ze op dit moment nog niet bereikt. Haar pijnpunten zijn de financiële zorgen die meekomen met het hebben van een bedrijf, de korte levensduur van haar klanten en daarmee de customer lifetime value.

De uitdagingen en pijnpunten van jouw klant kun je gebruiken in je marketing. Wij kunnen Patricia geruststellen door te benoemen dat wij deze uitdagingen kennen en hier eerder al mee hebben leren omgaan. Door letterlijk de pijnpunten van Patricia te benoemen in bijvoorbeeld onze e-mailmarketing funnel laten we Patricia zien haar echt te begrijpen.

Bezwaren en Rol in aankoopproces

Gekeken naar de bezwaren van Patricia, dan kan dit zijn dat Traffic Leaders o.a. dezelfde dienstverlening aanbied. Zullen zij ook alles geven voor een ‘concurrent’? Ga ik de kosten wel terugverdienen?

Patricia maakt uiteindelijk de beslissing. Dit is haar rol in het aankoopproces. Ze is bereid om te investeren maar vindt dit nog wel spannend. Als de klik met Traffic Leaders er is, is Patricia bereid om de stap te zetten en haar online marketing uit te besteden.

Goed om te weten dat Patricia nog niet helemaal zeker is over de beslissing. Haar kernwaarden benoemen een persoonlijke connectie. Om Patricia een goed en veilig gevoel te geven is een persoonlijk gesprek op locatie waarschijnlijk doorslaggevend. Zo kunnen eventuele bezwaren worden weggenomen en ziet Patricia aan wie zij haar marketing uitbesteed en dat het goed is.

Is jouw buyer persona niet de beslissingsbevoegde? Dan is het belangrijk om te bepalen wie dit wel is. Hoe kun jij via jouw klant in contact komen met de beslissingsbevoegde persoon?

Download de MailBlue
inhaakkalender

Je ontvangt de inhaakkalender na aanvraag direct in je inbox.